Работилници

 
Детска научна работилница: По следите на динозаврите

Знаеш ли какво означава да си палеонтолог? Да търсиш фосили и да изследваш най-страшните животни, живели някога на Земята - динозаврите? Ела тази събота при нас и ще разбереш много интересни факти за динозаврите, както и откъде успяваме да научим толкова подробности за техния живот.

Заповядайте!

Кога?

Събота, 14.04.2018 г.

10:30 – 11:30 ч.

12:00 – 13:00 ч.

Възраст : 6 – 12 г.

Къде?

Учебен корпус Музейко (встрани от основната сграда на Музейко), ул. Проф. Боян Каменов № 3 

Цена: 15 лв.

При записване на две деца от семейство - обща цена 20 лв. за една работилница.

 
 
---- Минали работилници -----
 
Детска научна работилница: Вулканите - страшилища, пълни с гореща лава

Земята е осеяна с вулкани, някои от които изригват толкова мощно, че последствията са катастрофални за цялата Земя. По време на детската работилница ще се запознаем с някои от най-известните вулкани в света, най-мощните изригвания и промените по планетата, които са настъпили вследствие на тях. А за финал сме ви приготвили истинско шоу - ще си направим собствен вулкан, който ще изригне :)

Заповядайте!

Детска научна работилница: Ритъмът на природата 

Природата е сложна система, в която можем да наблюдаваме много интересни събития, свързани с ритмичността и циклиността ѝ. Растенията, животните и хората са пригодени да живеят според тази динамика. По време на работилницата с децата ще изследваме деня и нощта, сезоните и какво е влиянието на всички динамични процеси в природата върху човешкото тяло.

Заповядайте!

Детска научна работилница: Гръм и мълнии!
 

Тази събота ще си говорим за облаците, времето, бурите... но няма само да говорим :) Ще си направим собствени макети на облаците, ще видим облачните системи в реално време по цялата Земя, къде какви ветрове духат и какви са температурите. А за финал отново имаме специална изненада - ще си направим собствено торнадо и ще пуснем съвсем истински светкавици в залата!

Заповядайте!

Детска научна работилница: Цветовете

Тази събота сме ви подготвили една много специална работилница, в която ще смесим щипка знание от всички науки, ще забъркаме с много интересни експерименти и ще направим красиви творения. С децата ще си говорим защо в природата има цветове, как се получават те, защо някои животни са бели, други шарени, как хората са решили да оцветяват географските карти и още куп подобни интересни теми. Обещаваме голямо развихряне на мозъците!

 
 
Наука и чудеса за деца: Завръщане от Космоса

Какво е да отидеш в Космоса? А лесно ли ще можеш да се завърнеш от него? Ще успееш ли да изобретиш надежден космически кораб, с който да се приземиш на Земята? Ела тази събота и разбери!

Заповядайте!

Кога?

Събота, 16.09.2017 г.

11:00 – 12:30 ч. за деца на възраст от 7 до 14 г.

Къде?

Betahaus Sofia, ул.“Крум Попов“ 56

Цена: 15 лв.

*Групата е до 10 деца.

 

 
 
Наука и чудеса за деца: Професия Космонавт
 

Тази събота децата ще разберат какво е да си в космоса и да летиш! Какво е Международна космическа станция и какво е да живееш на нея!

Заповядайте! 

Кога?

Събота, 04.02.2017 г.

14:00-15.30 ч. за деца на възраст от 8 до 11 г. 

16:00-17:30 ч. за деца на възраст от 6 до 8 г.

Къде?

Географ БГ – Център за знания, ул. „Граф Игнатиев” №12, ет. 3. Подробно указание за това как да ни намерите можете да видите тук.

 
Цена: 10 лв.
 
 
---- Минали работилници -----
 
Наука и чудеса за деца: По следите на динозаврите
 
 
Знаеш ли какво означава да си палеонтолог? Да търсиш фосили и да изследваш най-страшните животни, живяли някога на Земята - динозаврите? Ела тази събота при нас и ще разбереш много интересни факти за динозаврите, както и откъде успяваме да научим толкова подробности за техния живот. 

Заповядайте!

Наука и чудеса за деца: Хималаите 
 

Хималаите са най-високата планина на Земята, но това не е единственото, което ги прави толкова мистично и невероятно място. Те са дом на пъстра палитра от народи, които са вплели планината в своите митове, легенди, вяра и традиции. Надяваме се чрез тази работилница да успеем за миг поне да пренесем децата в това толкова красиво място. Разбира се, всяко дете ще изработи макет на планината, който ще може да занесе у дома :)

Заповядайте!

 
Наука и чудеса за деца: Ледената Антарктида 
 
 
Антарктида е студено, диво и непознато място. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Все още белият континент пази много от своите тайни... Има толкова много неща, които ще разкажем (и демонстрираме! :) ) на децата за това особено интересно място - например там се намира едно от най-невероятните езера в света - езерото Восток, денят и нощта са особени понятия, а температурите са ...вледеняващи. Работилницата ще е пълна с пингвини, лед, макети, карти, но и мноооого добро настроение :)
 
Заповядайте!
 

Наука и чудеса за деца: Непознатата Витоша 

 
 
Всеки ден я виждаме от прозорците си, докато пътуваме, когато се разхождаме из София... но познаваме ли планината Витоша?
Тази събота с децата ще си говорим за тайните на планината, митовете и легендите, свързани с нея, а всяко дете ще изработи свой 3D модел на планината.
 
Заповядайте! 

 

Наука и чудеса за деца: Чудният свят на пещерите

 

Как ли са се образували? Какви животни ги обитават? Кои са най-красивите пещери в България и по света?
Тази събота с децата ще направим пещера от една тайна съставка, ще говорим за най-чудноватите пещерни образувания и ще разберем защо в някои райони по света има много пещери, а в други няма.

 

Наука и чудеса за деца:Тайните на джунглата

 

Гъсти и влажни гори, страховити хищници и шарени птици - това е светът на джунглите. По време на работилницата ще си говорим за това къде по света има джунгли, какво е характерно за тях и защо са застрашени от дейността на човека. Всяко дете ще изработи свой собствен макет на гората и нейните обитатели.

Заповядайте!

 

Наука и чудеса за деца: Гръм и мълнии!

 

 

Тази събота ще си говорим за облаците, времето, бурите... но няма само да говорим :) Ще си направим собствени макети на облаците, ще видим облачните системи в реално време по цялата Земя, къде какви ветрове духат и какви са температурите. А за финал отново имаме специална изненада - ще си направим собствено торнадо и ще пуснем съвсем истински светкавици в залата!

Вижте обзорен материал за предишни издания на работилницата тук.

 

 

Наука и чудеса за деца: Науката на Древен Египет

Каква е била науката в Древен Египет? Страх ли те е от мумии, а искаш ли да се направиш на мумия? Ела тази събота в Географ БГ - Център за знания, за да видиш в какво са вярвали древните хора и какви опити са правили!

 

Наука и чудеса за деца: Професия лекар

Искаш ли да знаеш какво е да си лекар? Да помагаш на хората и да спасяваш животи? Ела тази събота в Географ БГ - Център за знания и разбери! 
 
Заповядайте!
 

Наука и чудеса за деца: Градивните елементи на нашия свят

 

Знаеш ли, че освен за хапване, гумените мечета могат да служат и като забавен начин да ти покажем някои наистина сложни химични закони :) Ако искаш да разбереш какво представляват частиците, от които сме изградени всички ние, въздухът, който дишаме, водата която пием, дори самите гумени мечета - заповядай тази събота при нас и се забавлявай!

P.S. Родители, имайте предвид, че по време на заниманието е възможно да се случи консумация на гумени мечета при настояване от страна на децата :)


Заповядайте! 

 

Наука и чудеса за деца: Приказният Попокатепетъл 

 

Тази събота в нашия Център за знания ще разглеждаме науката при Пипи Дългото чорапче и приказният вулкан Попокатепетъл. Ще изригне ли вулканът? Ще има ли други експлозии? Ела, научи и се забавлявай с нас! 

 

Наука и чудеса за деца: Мисия до Марс

 

Хайде с нас на космическа одисея до Червената планета! Възможно ли е да отидем там? Как може да стане това? Кой вече е ходил там? Ела и научи отговорите на тези въпроси!

 

Наука и чудеса за деца: Водопадите

Кои са най-високите, най-широките, най-изумителните водопади в света? Защо са се образували? А освен от вода, има ли водопади и с други съставки? Ела и научи отговорите на тези въпроси, направи с нас модел на истински водопад и се забавлявай!

Заповядайте!

Наука и чудеса за деца: Ден на отворените врати

 

Ела и научи нещо ново за прекрасния свят около теб! Тази събота в нашия Център за знания ще правим демонстрации, макети и експерименти и ще се забавляваме!

Започваме в 14:00 ч. и веселбата ще продължи до 17:30. Очакваме ви!

 
 
 
 
Съботна географска работилница: Северна Америка
 

 

Съботна географска работилница: Най-опасните животни на планетата

 
 
Има животни на Земята, от които обикновено доста ни е страх. За някои от тях битуват градски легенди и митове, които надхвърлят истинската опасност, а пък други са подценяване. С децата ще си говорим за най-опасните животни от планетата Земя, ще си направим кобра, ще видим по какъв начин отровата на змиите навлиза в кръвта и още много други интересни неща, които ще задоволят любопитството им.
 
 
Съботна географска работилница: Най-големите загадки на планетата

 

Има места и обекти на Земята, чието създаване все още не може да бъде обяснено. Много древни цивилизации са оставили следите си и предстои тепърва те да бъдат изучавани. С децата ще си говорим именно за тези интересни моменти от човешката история, които са напълно необясними от съвременната наука и ще обърнем внимание на най-известните места по Земята, на които има нещо загадъчно и необяснено.

 
 
Съботна географска работилница: Динамиката на планетата

 

Природата е сложна система, в която можем да наблюдаваме много интересни събития, свързани с ритмичността ѝ. Растенията, животните и хората са пригодени да живеят според тази динамика. По време на работилницата с децата ще изследваме деня и нощта, сезоните и какво е влиянието на всички динамични процеси в природата върху човешкото тяло.

 
 
Съботна географска работилница: Южна Америка - народи, цветове и звуци

 

Южна Америка е континент, изпълнен с красота и очарование, със загадки и мистерии. Тази седмица нашите малки приятели ще научат нови и интересни факти за разнообразието на най-темпераментния континент - ще танцуваме, ще се маскираме като древните обитатели на континента и ще се забавляваме!

Заповядайте!

 

Съботна работилница: Човешкото тяло
 
 
 
Знаеш ли, че тялото ти е една перфектно функционираща машина, в която постоянно се случват какви ли не любопитни неща? Заповядай тази събота, за да се забавляваме заедно и да изследваме нашите собствени органи и системи. Експериментите този път ще правиш сам със себе си!
 
 
Съботна палеонтологична работилница: По следите на динозаврите
 
 
Знаеш ли какво означава да си палеонтолог? Да търсиш фосили и да изследваш най-страшните животни, живяли някога на Земята - динозаврите? Ела тази събота при нас и ще разбереш много интересни факти за динозаврите, както и откъде успяваме да научим толкова подробности за техния живот. 

 

Съботна работилница за наука: Цветовете
 
 
Тази събота сме ви подготвили една много специална работилница, в която ще смесим щипка знание от всички науки, ще забъркаме с много интересни експерименти и ще направим красиви творения. С децата ще си говорим защо в природата има цветове, как се получават те, защо някои животни са бели, други шарени, как хората са решили да оцветяват географските карти и още куп подобни интересни теми. Обещаваме голямо разбъзикване на мозъците!
 
 
Съботна географска работилница: Черно море
 
 
Черно море е едно от най-интересните морета в света. По време на работилницата ще си говорим за това как се е появил необикновения слой сероводород в него, което го прави уникално; каква роля е имало то в древността; кои са защитените територии в България по крайбрежието и защо е толкова важно да опазваме морето и неговите брегове. Децата ще правят опити и макет на морето, който ще могат да занесат у дома.
 
 
Съботна географска работилница: Хималаите
 
 
Хималаите са най-високата планина на Земята, но това не е единственото, което ги прави толкова мистично и невероятно място. Те са дом на пъстра палитра от народи, които са вплели планината в своите митове, легенди, вяра и традиции. Надяваме се чрез тази работилница да успеем за миг поне да пренесем децата в това толкова красиво място. Разбира се, всяко дете ще изработи макет на планината, който ще може да занесе у дома :)

 

Съботна географска работилница: Земетресенията 
 
 

 

Земетресения се случват всеки ден, на различни места по света. Те са едно от многото доказателства, че Земята е жива, че тя се движи и променя всеки ден. По време на работилницата ще си говорим с децата за литосферните плочи, за това защо само на определени места по света се случват земетресения, какви са последиците от тях и, разбира се, най-важното - какво да правим, когато се случи земетресение.

 

Съботна географска работилница: Луната
 

Луната е единственият естествен спътник на Земята и петият по размери в Слънчевата система. С децата ще направим опити в залата и ще разберем защо понякога тя е тънка и сърповидна, а има нощи, в които е голяма и ярка. Ще си говорим за това как се е образувала, защо има толкова много кратери на нея и дали наистина влияе върху живота на Земята.

 

Съботна географска работилница: Чудовищното изригване на Кракатау

 

Изригването на вулкана Кракатау през 1883 г. е едно от най-мощните, познати на човечеството. То води до промени в климата по цялата Земя, чупи множество рекорди, а експлозията е смятана за най-силният шум, възниквал на Земята в човешката история. С децата ще направим макет на голямото изригване и ще разберем защо е възможно съвсем малък остров да промени климата на цялата планета.

 

Съботна географска работилница: Строежът на Земята

 

Земята не е само това, което виждат очите ни... всеки е чувал за ядрото на Земята, но какво всъщност представлява то? Къде се "раждат" движещите сили, които карат континентите да се преместват? Къде се намират огнищата на земетресенята? На всички тези въпроси ще дадем отговор в събота, когато заедно с нашите малки откриватели ще правим опити, в които ще покажем как се движат плочите, какво става, когато се сблъскват, защо ядрото е толкова далеч от нас и толкова важно за съществуването на всички живи организми и още куп други любопитни теми.

 

Съботна географска работилница: Великите географски открития

 

Да си откривател е призвание! По време на работилницата ще предизвикаме децата да влязат в ролята на някои от най-великите пътешественици и да почувстват емоцията от откриването на Новия свят. Ще си говорим за това как са си представяли европейците света преди Великите географски открития и как те променят изцяло живота на хората на Стария континент. А дали ще се учудят, когато разберат, че картофите, доматите и още куп други любими техни плодове и зеленчуци всъщност са донесени от новооткритите земи? :)

 

Съботна географска работилница: Великата Рила планина

 

Рила е дом на много интересни растения и животни, тя е вдъхновение за много български поети и писатели и е най-високата планина на Балканите. По време на работилницата ще покажем на децата някои от най-красивите и интересни обекти, които се намират в Рила, ще обърнем внимание на това колко е важно да опазваме природата на планината и какви са основните правила за поведение при излети и походи. Всяко дете ще изработи свой модел на планината с избрани обекти, които се намират там.

 

Съботна географска работилница: Съкровищата на Земята

 

Природата е сътворила толкова красиви минерали, скъпоценни камъни, кристали - нека да ги опознаем!

По време на работилницата ще разгледаме някои от най-красивите кристали на живо, ще покажем някои скъпоценни камъни, а накрая всяко дете ще направи собствен специален разтвор и ще може да се наслади на красотата на кристалите у дома :)

 

Коледни работилници за цялото семейство :)

 

Празниците вече чукат на вратата и ние трябва да се погрижим за украсата на дома, като сътворим красиви украси за елхата и сурвачки за Новата година! Затова решихме да поканим като специален гост Таня Иванова, която има вълшебни ръце, от които се раждат какви ли не ръчно сторени красоти. И понеже Коледа е семеен празник, решихме да поканим и родителите в залата, така че да могат заедно със своите деца да направят най-красивите украси. Работилниците са отворени и за всички поотраснали деца до 99 г. възраст, които искат да се заразят с Коледно настроение :)

Работилниците ще се провеждат в познатите часове - от 11:00, 14:00 и 16:00 ч., като този път присъствието на придружител с децата е задължително (може и един възрастен да придружава няколко деца).

 

Звездна работилница: Какво блести на небето?

 

Декември е, Коледа наближава, а ние както винаги искаме да съчетаем науката и изкуството, като този път ще добавим и щипка празнично настроение! Ще си говорим за звездите, галактиките, черните дупки и всички други известни на човечеството космически обекти, а всяко дете ще направи свои макети, които ще може да закачи на елхата у дома.

 

Съботна географска работилница: Ледената Антарктида
 

 

Антарктида е студено, диво и непознато място. Това е континентът с най-ниски средни температури, най-ниски валежи, най-силни ветрове и с най-голяма средна надморска височина. Все още белият континент пази много от своите тайни... Има толкова много неща, които ще разкажем (и демонстрираме! :) ) на децата за това особено интересно място - например там се намира едно от най-невероятните езера в света - езерото Восток, денят и нощта са особени понятия, а температурите са ...вледеняващи. Работилницата ще е пълна с пингвини, лед, макети, карти, но и мноооого добро настроение :)

 

Съботна работилница: Градивната единица на живота

 

Тази седмица ще се отклоним леко от географията и ще изследваме клетките, от които сме съставени всички ние и живите организми около нас. Ние, хората, средно сме съставени от около 100 трилиона клетки. Те са като микроскопични химически лаборатории, в които хранителните вещества и енергията се използват, за да образуват мускули, нерви, кожа, хрущяли и кости..... В събота с децата щ

Детска научна работилница:

Детска научна работилница: